Breuken & procenten

Kies je taal:
Het omrekenen van breuken naar procenten en het omrekenen van procenten naar breuken kun je eenvoudig uitvoeren met de onderstaande calculators.

Breuk omrekenen naar procent

Procenten omrekenen naar een breuk

%

Toelichting breuken & procenten

Je hebt nog geen berekening uitgevoerd. Vul hierboven bij één van de twee calculators een breuk of een percentage in en klik op de "bereken" knop.

Algemene uitleg breuken & procenten

Binnenkort vind je hier meer uitleg over breuken & procenten.

Breukencalculator vernieuwd!

De breukencalculator is vernieuwd! Naast een nieuwe frisse lay-out en een verbeterde gebruikerservaring, tonen we je nu ook een stapsgewijze uitleg van de berekening.

Relatie breuken en procent

Zowel een breuk als een percentage geeft de verhouding weer tussen twee getallen. Een breuk betreft een onuitgewerkte deling van een geheel getal. Het laat de verhouding zien van de teller (aantal eenheden) t.o.v. de noemer (het geheel).

Het aantal procenten (percentage) geeft eveneens de verhouding aan tussen twee getallen, oftwel het percentage (het deel) t.o.v. 100% (het geheel). Je kunt een percentage dus altijd als breuk herschrijven met als teller het percentage (het deel) en als noemer 100 (het geheel).

De percentagecalculator

Van de makers van de Breukencalculator is er nu de Percentagecalculator. De Percentagecalculator is een verzameling rekenmachines waarmee je gemakkelijk automatisch allerlei berekeningen met procenten en percentages kunt uitvoeren.

Hoeveel is   %  van ?
Hoeveel is   % ?
Hoeveel % is van ?
% stijging/daling: t.o.v.