Breuken aftrekken

Kies je taal:
Breuken van elkaar aftrekken is lastig. Daarom is er de de online breukencalculator, hiermee kun je eenvoudig breuken van elkaar aftrekken. De breukencalculator vereenvoudigd de uitkomst automatisch tot de eenvoudigste vorm, waarin teller en noemer zo klein mogelijk zijn. Ook toont de breukencalculator de verschillende stappen van de berekening, zodat je inzicht krijgt in de werkwijze. Gebruik de breukencalculator om te oefenen met het aftrekken van breuken of om je rekenopgaven te controleren. Verderop op deze pagina vind je een uitgebreide uitleg over hoe je breuken van elkaar kunt aftrekken.

De online breuken rekenmachine

Toelichting berekening breuken aftrekken

Je hebt nog geen berekening uitgevoerd. Vul hierboven twee breuken in (de teller boven de breukstreep en de noemer onder de breukstreep) en kies of je de breuken wilt optellen, aftrekken, vermenigvuldigen of delen.

Algemene uitleg breuken aftrekken

Om breuken van elkaar af te trekken, moeten we er allereerst voor zorgen dat de noemers van beide breuken gelijk zijn. Dit gelijknamig maken van breuken kun je doen door bij één of beide breuken de teller en de noemer te vermenigvuldigen met hetzelfde getal. Wanneer je de teller en noemer vermenigvuldigt met hetzelfde getal verandert de waarde van de breuk namelijk niet.

We laten je nu een voorbeeld zien hoe je twee breuken van elkaar aftrekt:
2
3
-
1
4
1
Gelijknamig maken: maak de noemers van beide breuken gelijk.
Vermenigvuldig hiertoe de teller en de noemer van de ene breuk met de noemer van de andere breuk en andersom.
2 x 4
3 x 4
-
1 x 3
4 x 3
=
8
12
-
3
12
2
Trek de tellers van de breuken van elkaar af.
Omdat de noemers gelijk zijn, mogen we de tellers van elkaar afrekken.
8 - 3
12
=
5
12
3
Vereenvoudig de uitkomst indien mogelijk.
Om een breuk te vereenvoudigen ga je op zoek naar de grootste gemeenschappelijk deler van de teller en de noemer. De grootste gemeenschappelijk deler van 5 en de 12 is 1. Dit is dus al de eenvoudigste vorm van de breuk. We kunnen deze breuk dus niet verder vereenvoudigen.
5
12
=
5
12
4
Samengevat
2
3
-
1
4
=
2 x 4
3 x 4
+
1 x 3
4 x 3
=
8
12
+
3
12
=
8 - 3
12
=
5
12

Breukencalculator vernieuwd!

De breukencalculator is vernieuwd! Naast een nieuwe frisse lay-out en een verbeterde gebruikerservaring, tonen we je nu ook een stapsgewijze uitleg van de berekening.

Wat is een breuk?

Een breuk is de uitkomst van een deling van twee of meer gehele getallen. Het getal boven de breukstreep noemen we de teller, het getal onder de breukstreep de noemer. Als de teller kleiner is dan de noemer, ligt de waarde van de breuk tussen 0 en 1.