Breuken vermenigvuldigen

Kies je taal:
Het vermenigvuldigen van breuken kan lastig zijn. Met behulp van de online breukencalculator kun je echter simpel en snel breuken met elkaar vermenigvuldigen. De breukencalculator vereenvoudigt de uitkomst van de vermenigvuldiging automatisch tot de eenvoudigste vorm, waarin teller en noemer zo klein mogelijk zijn. Ook worden de verschillende stappen van de berekening toegelicht. Gebruik de breukencalculator om te oefenen met het vermenigvuldigen van breuken of om je opgaven te controleren.

Bij het vermenigvuldigen van breuken vermenigvuldig je de tellers met elkaar en de noemers met elkaar. Verderop op deze pagina vind je meer informatie over hoe je breuken met elkaar kunt vermenigvuldigen.

De online breuken rekenmachine

Toelichting berekening breuken vermenigvuldigen

Je hebt nog geen berekening uitgevoerd. Vul hierboven twee breuken in (de teller boven de breukstreep en de noemer onder de breukstreep) en kies of je de breuken wilt optellen, aftrekken, vermenigvuldigen of delen.

Algemene uitleg breuken vermenigvuldigen

Bij het vermenigvuldigen van twee breuken vermenigvuldig je de tellers met elkaar en je vermenigvuldigt de noemers met elkaar. Het product van de twee tellers wordt je nieuwe teller en het product van de twee noemers wordt je nieuwe noemer. De nieuwe breuk die je als uitkomst krijgt, hoef je vervolgens (indien nodig) alleen nog maar te vereenvoudigen.

We laten een voorbeeld zien van een vermenigvuldiging van twee breuken:
2
3
x
5
8
1
Vermenigvuldig de tellers met elkaar en vermenigvuldig de noemers met elkaar.
Bij het vermenigvuldigen van breuken mag je zowel de tellers met elkaar vermenigvuldigen als de noemers. De uitkomst is in feite dus het product van de tellers boven de breukstreep en het product van de noemers onder de breukstreep.
2
3
X
5
8
=
2 x 5
3 x 8
=
10
24
2
Vereenvoudig de uitkomst indien mogelijk.
Om een breuk te vereenvoudigen ga je op zoek naar de grootste gemeenschappelijk deler van de teller en de noemer. De grootste gemeenschappelijk deler van 10 en de 24 is 2. We delen daarom de teller en de noemer door 2.
10 / 2
24 / 2
=
5
12
3
Samengevat
2
3
X
5
8
=
2 x 5
3 x 8
=
10
24
=
10 / 2
24 / 2
=
5
12

Breukencalculator vernieuwd!

De breukencalculator is vernieuwd! Naast een nieuwe frisse lay-out en een verbeterde gebruikerservaring, tonen we je nu ook een stapsgewijze uitleg van de berekening.

Wat is een breuk?

Een breuk is de uitkomst van een deling van twee of meer gehele getallen. Het getal boven de breukstreep noemen we de teller, het getal onder de breukstreep de noemer. Als de teller kleiner is dan de noemer, ligt de waarde van de breuk tussen 0 en 1.