Oefenen met breuken

Kies je taal:
Oefen op deze pagina het rekenen met breuken. Het rekenen met breuken kan lastig zijn. Oefen daarom regelmatig het rekenen met breuken. Bepaal zelf de moeilijkheidsgraad van de opgaven. De opgaven bevatten allerlei oefeningen met breuken: oefen breuken optellen, oefen breuken aftrekken, oefen breuken vermenigvuldigen en oefen breuken delen met de onderstaande rekenmodule.

Breuken oefenen

2
3
÷
2
9
=

Resultaat

2
3
÷
2
9
=
3

Bekijk de uitleg

Toelichting berekening

1
Draai teller en noemer om van de breuk waar je door deelt.
Breuken delen is vermenigvuldigen met het omgekeerde, dat wil zeggen bij het delen van breuken draai je van de tweede breuk (de breuk waar je door deelt) de teller en de noemer om. Hierna kun je de breuken met elkaar vermenigvuldigen:
2
3
÷
2
9
=
2
3
X
9
2
2
Vermenigvuldig de tellers met elkaar en vermenigvuldig de noemers met elkaar.
Bij het vermenigvuldigen van breuken mag je zowel de tellers met elkaar vermenigvuldigen als de noemers. De uitkomst is in feite dus het product van de tellers boven de breukstreep en het product van de noemrs onder de breukstreep.
2
3
X
9
2
=
2 x 9
3 x 2
=
18
6
3
Vereenvoudig de uitkomst indien mogelijk.
Om een breuk te vereenvoudigen ga je op zoek naar de grootste gemeenschappelijk deler van de teller en de noemer. De grootste gemeenschappelijk deler van 18 en de 6 is 6. We delen daarom de teller en de noemer door 6.
18 / 6
6 / 6
=
3
1
4
Haal de helen buiten de breuk.
Wanneer de absolute waarde van de teller groter is dan de noemer, dan kunnen we de helen buiten de breuk halen. Ga na hoeveel keer de noemer in zijn geheel in de teller past. In dit geval past de noemer (1) 3 keer in zijn geheel in de teller (3). Als restwaarde houden we dan 0 over. We kunnen de breuk daarme als volgt herschrijven:
3
1
=
(3 x 1) + 0
1
=
3

Breukencalculator vernieuwd!

De breukencalculator is vernieuwd! Naast een nieuwe frisse lay-out en een verbeterde gebruikerservaring, tonen we je nu ook een stapsgewijze uitleg van de berekening.

Wat is een breuk?

Een breuk is de ongedeelde uitwerking van een deling van twee getallen. Het getal boven de breukstreep noemen we de teller, het getal onder de breukstreep de noemer. Als de teller kleiner is dan de noemer, ligt de waarde van de breuk tussen 0 en 1.