Oefenen met breuken

Kies je taal:
Oefen op deze pagina het rekenen met breuken. Het rekenen met breuken kan lastig zijn. Oefen daarom regelmatig het rekenen met breuken. Bepaal zelf de moeilijkheidsgraad van de opgaven. De opgaven bevatten allerlei oefeningen met breuken: oefen breuken optellen, oefen breuken aftrekken, oefen breuken vermenigvuldigen en oefen breuken delen met de onderstaande rekenmodule.

Breuken oefenen

1
7
×
4
8
=

Resultaat

1
7
×
4
8
=
1
14

Bekijk de uitleg

Toelichting berekening

1
Vermenigvuldig de tellers met elkaar en vermenigvuldig de noemers met elkaar.
Bij het vermenigvuldigen van breuken mag je zowel de tellers met elkaar vermenigvuldigen als de noemers. De uitkomst is in feite dus het product van de tellers boven de breukstreep en het product van de noemrs onder de breukstreep.
1
7
X
4
8
=
1 x 4
7 x 8
=
4
56
2
Vereenvoudig de uitkomst indien mogelijk.
Om een breuk te vereenvoudigen ga je op zoek naar de grootste gemeenschappelijk deler van de teller en de noemer. De grootste gemeenschappelijk deler van 4 en de 56 is 4. We delen daarom de teller en de noemer door 4.
4 / 4
56 / 4
=
1
14

Breukencalculator vernieuwd!

De breukencalculator is vernieuwd! Naast een nieuwe frisse lay-out en een verbeterde gebruikerservaring, tonen we je nu ook een stapsgewijze uitleg van de berekening.

Wat is een breuk?

Een breuk is de ongedeelde uitwerking van een deling van twee getallen. Het getal boven de breukstreep noemen we de teller, het getal onder de breukstreep de noemer. Als de teller kleiner is dan de noemer, ligt de waarde van de breuk tussen 0 en 1.